Novost: JOGA ZA HRBTENICO

Dragi jogisti.

Novost jesenskega semestra joge bo JOGA ZA HRBTENICO.

Izrek pravi, da smo vitalni toliko, koliko je zdrava naša hrbtenica.

Izkušena, dolgoletna učiteljica joge, Urška Umek, o Jogi za hrbtenico piše takole:

‘Kadar je področje hrbtenice zdravo se naše telo lahko bolj prosto giba v različne smeri in se tako skozi dan pomikamo precej bolj lahkotno. V veliko jogijskih tekstih zasledimo, da skozi hrbtenico poteka eden izmed glavnih energijskih kanalov, t.i. šušumna nadi. Kadar je le-ta pretočen doživljamo veliko večje mentalno in fizično zdravje.
Včasih se niti ne zavedamo kako močno zdrav predel hrbtenice vpliva na našo kvaliteto življenja že pri najenostavnejših opravilih – npr. seganje z roko na malo višjo polico, vstop/izstop iz avta, dviganje otroka, itn. Pri težavah v tem predelu pogosto pride do vnetja okoliških živcev ali do zakrčenosti tkiva, kar lahko pretirano vzpodbuja delovanje simpatičnega živčnega sistema in nam oteži pravi občutek sprostitve in umiritve.
V današnjem t.i. zahodnem svetu je število ljudi, ki imajo s hrbtenico povezane težave močno v porastu. Naše telo je ustvarjeno za gibanje, veliko število ljudi pa zaradi službe večji del dneva presedi, ali pa se giba na način, ki ni optimalen. Do napetosti v predelu hrbtenice lahko pride tudi pri rekreativnem športu, če se pretirano naprezamo in skozi daljše obdobje izvajamo gibe nepravilno.
Seveda pa je tu še psihološki vidik, saj se tudi naše čustveno zdravje lahko odraža v naši drži – npr. sključena drža, kadar dlje časa doživljamo občutek žalosti in nemoči, ali pa pretirana skrčenost in nefleksibilnost v predelu hrbta kadar dlje časa doživljamo negativni stres in se ne znamo učinkovito sprostiti.
Pri jogi za zdravo hrbtenico so jogijski položaji skrbno izbrani, da na varen način prebujamo moč telesa in z nežnim gibanjem ter sprostitvenimi položaji poskrbimo za olajšanje napetosti. Z različnimi vizualizacijami in dihom prebujamo lastno inteligenco telesa in tako lahko sprožimo proces samo-zdravljenja. Velik poudarek je na prebujanju večjega zavedanja našega telesa in ozaveščanju, kako izvajati naše vsakodnevne aktivnosti na bolj optimalen način. Del prakse je namenjen tudi psihični, mentalni sprostitvi, saj pogosto že samo s tem močno pripomoremo k našemu celostnemu zdravju.’

Vpisi v nove 3-mesečne tečaje joge se prično 30.9.

KDAJ: vsako sredo, 18.00 – 19.15 ( začetek 2.10.2019 )
KDO: izkušena učiteljica joge, Urška Umek
KJE: OM Yoga center Slov. Bistrica, Trg svobode 20 ( oranžna hiša za Knjižnico Josipa Vošnjaka ), Slov. Bistrica
Podobnosti: www.omyogacenter.si, tel. 041 834 045 ( Manica)

OM Shanti
🕉☀️📿🧘‍♂️🧘‍♀️