Yoga nidra ali zavestno spanje je tehnika, ki jo je v 70.letih 20.stoletja sistematiziral Swami Satyananda Saraswati, Biharska yoga šola, na podlagi proučevanja Ved. Je sistematična metoda globoke telesne, mentalne in emocionalne sprostitve. Vaditelj leži v Savasana, položaju za sproščanje, učitelj vodi postopno relaksacijo telesa, pozornosti na dihanje in različne vizualizacije. Telo in um v Yoga nidri počivata, zavest je budna. Metoda ni hipnoza, vpliva pa na globlje plasti vaditeljeve podzavesti in nezavednega. Ob pomoči Sankalpe ( odločitve ) vaditelj učinkovito vpliva na odpravljanje svojih globoko ukoreninjenih podzavestnih vzorcev, odvisnosti, strahov, anksioznosti, fizičnih in psihičnih bolečin.

Ljudje včasih mislijo, da je branje knjige, pogovor ob kavi, kozarcu vina ali cigareti, sprostitev. Vendar je vse to le odmik oz.preusmeritev čutil za nekaj časa. Resnično globoko sprostitev posameznik izkusi s pratyaharo ( odmikom čutil ) in zavestnim bivanjem znotraj sebe.
Yoga Nidra se sistematično vodi po Swami Satyanandinem sistemu ( Biharska Yoga šola ). Vadbe trajajo 90 min.

Relaxation does not mean sleep. Relaxation means to be blissfully happy; it has no end. I call bliss absolute relaxation; sleep is a different matter. Sleep gives only mind and sense relaxation. Bliss relaxes the ātma, the inner self; that is why, in tantra, Yoga Nidra is the doorway to Samādhi.
-- Swami Satyananda Saraswati

napredni vaditelji