Yoga je zavest, modrost. Ko v umu prenehajo vse miselne fluktuacije, se prične joga- Patanjalijeve Yoga Sutre: chitta vritti nirodha. Šele, ko se v umu pojavi praznina, pa če je to samo za četrtino minute ali ure, vaditelj spozna pravo naravo vseobsegajočega zavedanja, modrosti.

-- Swami Satchidananda Saraswati

Prednost OM yoga centra je, da posamezniku omogoča izbiro različnih jogijskih stilov vadbe, glede na osebni karakter, fizično in psihično pripravljenost. Nekateri stili vadbe dajejo poudarek na jogijskih položajih ( asane ) in dihalnih tehnikah ( pranayame ), nekateri še vključujejo sproščanje, koncentracije in meditacije. Splošno se asane delijo na dinamične in statične.

Dinamične prakse pogosto vključujejo energične gibe telesa. Niso namenjene razvijanju mišic, temveč večanju prožnosti, pospeševanju cirkulacije, rahljanju mišic in sklepov, sporščanju energetskih blokad in odstranjevanju zastarele krvi. Te vrste asan tonizajo kožo in mišice, krepijo pljuča, spodbujajo prebavni sistem in izločanje. So primerne predvsem za začetnike.

Statične asane izvajajo srednji in napredni vaditelji. Imajo subtilnejši in močnejši učinek na pransko in mentalno telo. Gibanja je manj, telo pogosto ostane v enem položaju tudi nekaj minut. Te asane so namenjene nežni masaži notranjih organov, žlez in mišic, sproščajo pa tudi celoten živčni sistem. Vnašajo mir v um in pripravljajo vaditelja na višje prakse joge, kot je meditacija.

Stili, ki jih nudi OM yoga center, prehajajo iz povsem začetnih težavnostnih stopenj, do nadaljevalnih, fizično zahtevnih. Razlikujejo se po intenzivnosti, fleksibilnosti, glasbi v ozadju, stilu in seveda zahtevnosti.

Namen OM Yoga centra je, da obiskovalci ponovno najdejo svojo notranjo luč, stabilnost, zavest, začutijo notranji mir, notranjo moč in pridobijo znanje ter tehnike za zdravo, zavestno in sočutno vsakodnevno bivanje in ob tem prepoznajo in razvijejo svoje notranje potenciale.

Kateri stil izbrati zase?

Pred vpisom si lahko vaditelj odgovori na spodnja vprašanja in v skladu z odgovori izbere zase najbolj primeren stil.

  • Imam kakršnekoli fizične omejitve ali poškodbe?
  • Ali vadim redno ali si želim samo občasnih obiskov?
  • Kateri del dneva mi glede na moj bioritem najbolj odgovarja in kateri dan v tednu glede na obveznosti?
  • Kakšne učinke vadbe pričakujem?

Vsi stili vadbe se pričnejo z osnovnimi vajami, s postopnim pridobivanjem fleksibilnosti in fizične moči pa raste tudi intenzivnost in zahtevnost.

  • Smo netekmovalni in vedno delamo v skladu s svojimi zmožnostmi.
  • Na vadbo se pripravimo s pravilno prehrano, počitkom, hidracijo in poskušamo redno vaditi vsaj trikrat tedensko.