Delavnica DETOX AYURVEDSKE VEGANSKE KUHINJE

Zgodnja pomlad naznanja nastop Kapha obdobja, ki je najbolj primeren čas za razstrupljanje. V hladnem, suhem jesensko-zimskem Vata obdobju smo namreč uživali v težji zimski hrani, ki nas je grela, zgodaj spomladi tako naša prebavila in organi kar kličejo po razbremenitvi. Kako si lahko pomagamo sami?
– Eno izmed osnovnih načel ayurvede je ohranjanje ravnovesja v telesu, umu in duši. RAZSTRUPLJANJE/DETOX, imenovano tudi Panchakarma, je ena od pomembnih terapevtskih metod v ayurvedi.
Cilj razstrupljanja v ayurvedi je odstranjevanje toksinov iz telesa in obnovitev ravnovesja doš (osnovnih energij) v telesu.
Ena izmed metod pa je tudi s pomočjo hrane. Razstrupljevalna dieta se običajno prilagodi posameznikovi doši in ponavadi vključuje lahko prebavljiva živila, zelišča in začimbe, ki spodbujajo prebavo in odstranjevanje toksinov. Med razstrupljanjem se pogosto priporoča
uživanje lahko prebavljive hrane, ki ne obremenjuje prebavnega sistema.
To vključuje kuhano zelenjavo, juhe, žitarice, sveže sadje, mleko in mlečne izdelke. Hrana naj bo kuhana in topla, saj je tako lažje prebavljiva.
Za podporo pri razstrupljanju pogosto uporabljamo različne začimbe kot so kurkuma, ingver, kumina, koriander ali aloe vero.
V našo prehrano vključimo več živil z grenkim, trpkim in pekočim okusom, s sladkim in slanim smo zmerni.
Ayurveda namreč priporoča razstrupljanje na osnovi monodiete, kjer niste lačni; zelo pogostno na osnovi preproste jedi kitchari, ki ustreza vsem došam in na delavnici ga bomo pripravili. Zgodnje spomladanska zelenolistna ekološka zelenjava, kot je blitva, špinača, kodrolistni ohrovt, krožniki obogateni z lokalnimi jedilnimi pleveli in zelišči, kot so regrat, čemaž, koprive, trobentice, marjetice pa so darovi čudovite Slovenije, ki so dostopni vsakomur.
Kar bo narava nudila, bomo uporabili že na tokratni kulinarični delavnici. Ustvarjali bomo tudi s prosom in ajdo, ki se lepo podata v prihajajoče obdobje Kaphe in veljata za zelo koristni slovenski, brezglutenski nepravi žiti.
Naše druženje smo zasnovali tako, da bomo v izbranih jedeh po ayurvedskih načelih kombinirali živila in začimbe, ki najbolj sovpadajo z aktualno sezono in podprejo potrebe naših teles.
– Kaj pridobite z udeležbo na ayurvedski kulinarični delavnici? Pridobili boste znanje o priporočeni, to je pretežno satvični hrani ter prepoznali potrebe po kombiniranju z rajas in tamas hrano. Spoznali boste veščine priprave žive, lokalne hrane doma in na poti, za vas in za družino. Čar kuhanja po načelih ayurvede je tudi v sinergiji, saj zraven energetsko pretočnega fizičnega telesa, podpre naš um z mirnostjo in jasnostjo.
– Ob koncu delavnice bomo dobrote tudi pojedli, kupili boste lahko nekaj sestavin in domačih proizvodov ekološke kmetije Ajda.
– Teorijo znanosti Ayurvede nam bo razkrila Gabrijela S.Klasinc, praktično delavnico bo vodila Bernarda G.Cafuta.
Število mest je omejeno!
DATUM: sobota, 10.2.2024, 10.00 – 14.00
LOKACIJA: OM Yoga center, Trg svobode 20, Slov. Bistrica
CENA: 40 eur ( vključuje teorijo in prakso delavnice ter končni obrok)
INFO in PRIJAVE: pošljite prijavo na manicamacek@gmail.com ali pokličite na 041 834 045 ( Shivani )
Toplo dobrodošli!